Utomhusmuseer

I Södra Sverige ska det uppföras 12 minimuseum utomhus. Lättklinkerbetong har fått uppdraget att tillverka och montera dessa museer.

Sommaren 2014 fick vi fick ett specialuppdrag.

I Södra Sverige håller tolv minimuseum utomhus på att öppnas upp. Lättklinkerbetong har fått i uppdrag att tillverka och montera dessa museer i betong.

Det är länsstyrelsen i Skåne, Halland och Kalmar som tillsammans med Kristianstad Vattenrike och Lunds universitet har fått i uppdrag av EU att återställa några av de mest värdefulla markerna i södra Sverige genom att skapa utomhusmuseer.

Syftet med utemuseerna är att informera allmänheten om sandmarkernas värden och det rika växt- och djurliv som finns där.

Det första museet öppnade i Rinkaby utanför Kristianstad. Ett 3,2 ton tungt stenmonument finns nu med information om det unika naturlivet, både i text bild och ljud.

Lättklinkerbetong har i fabriken i Ucklum tillverkat jättestenar med grafisk betong som utgör museet. Grafiken i betongen åstadkommer man med hjälp av en tunn film som är belagd med ett retarderande medel i önskat mönster. Effekten blir som en typ av etsning i betongytan. Det retarderande medlet hindrar betongens yta från att härda. Det innebär i sin tur att en grövre struktur framträder där medlet verkat, förklarar Andreas Ryrbo, produktionschef på Lättklinkerbetong.

– Det skall vara enkelt, tåligt och underhållsfritt då de sitter uppe i utsatta miljöer. För oss är detta ett spännande sidoprojekt med en utmanande tillverkningsmetod och redan nu har vi fått beställning på 12 enheter, sa Andreas Ryrbo i projektets start.

Ett år senare, sommaren 2015, är det dags att montera ytterligare fyra stycken av de 12 utomhusmuseer.

Först ut är Revingehed idag måndag 22 juni där både Länsstyrelsen och Naturcentrum är på plats.
Senare i veckan står Hagestad, Falsterbo och Ängelholm i tur att få sina museum öppnade.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.