Bra teamkonstruktion på Lättklinkerbetongs konstruktionsavdelning

På kontoret i Ucklum sitter Lättklinkerbetongs konstruktionsteam som dagligen servar både våra kunder, säljare, produktionspersonal och montörer med ritningar och konstruktionsunderlag. Det är ett litet och sammansvetsat team på sju personer bestående av CAD-ritare och konstruktör som arbetar tillsammans för att driva våra kunders projekt framåt.

En dag på konstruktionsavdelningen börjar kl 07.00. ”Med en kopp te i handen startas dagen med att kolla igenom mailboxen. Därefter läggs en plan upp för de projekt jag arbetar med” berätta Anna Johnsson, en av våra CAD-ritare. Annas projekt varierar mycket men arbetsmässigt har de många gemensamma nämnare. Oavsett typ av projekt innebär arbetet på konstruktionsavdelningen att, utifrån kundens underlag och bygghandlingar, dela in och konstruera de prefabricerade elementen som ska tillverkas.

Underlagen som inkommer kan variera från projekt till projekt. Något som kan innebära en utmaning för konstruktionsavdelningen. Kristina Knutsson, konstruktionschef på Lättklinkerbetong, berättar att hennes team arbetar mycket med standardväggar, formar och detaljer så långt det är möjligt. Upprepning av standardprodukter har ofta en positiv inverkan på ekonomin i ett projekt då underlag och gjutformar återanvänds.

Konstruktionsavdelningen har ett tränat öga för vad som fungerar mer eller mindre bra i en slutlig konstruktion. Med sina erfarenheter kan de återkoppla till beställaren med eventuella förändringar och justeringar som gynnar projektet. ”De vanligaste förändringarna vi föreslår för en beställare rör sig främst om konstruktiva förändringar som gör att elementens hållbarhet ökas” förklarar Kristina.

Både kvinnliga och manliga medarbetare finns i vårat team på konstruktionsavdelningen. Bakgrunderna variera mellan allt från högskolestudier i byggtteknik till datatekniker med erfarenheter från vår egen produktion. Med olika intressen och erfarenheter bidrar alla i teamet till ett trevligt arbetsklimat tycker Kristina och menar att individer i en jämställd grupp som kompletterar varandra är det bästa för en bra teamkonstruktion.

Både Kristina och Anna är båda överens om att de roligaste projekten inte handlar om intressanta och kreativa konstruktioner, utan mer om personliga inslag. En god och givande dialog med beställaren och tydliga och kompletta bygghandlingar är A och O för en konstruktör. ”Extra intressant är också information om hur våra tillverkade element kommer att belastas från resterande komponenter, som till exempel taket, i den slutliga konstruktionen. ”

Vill du veta mer?

Konstruktion

Har du tekniska frågor om våra produkter eller har funderingar kring underlag för tillverkningsritningar kan du kontakta oss.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.