Därför är Lättklinkerbetong vassa på elementtransporter

Cirka 1600 lass betongelement lämnar årligen fabriken i Ucklum för leveranser till byggarbetsplatser i Sverige och Norge. Ett arbete som kräver både välplanerad logistisk och bra transportfordon. Vi har hela paketet!

”Med 50 år av elementtransporter har vi fått mycket erfarenhet med oss” säger Ingvar stolt, ”Vi gör ju inget annat”. Ingvar Niklasson arbetar med logistik på Lättklinkerbetong. Tillsammans med kollegorna Ulf Dahlbom och Bosse Jansson planerar han Lättklinkerbetongs elementtransporter med tåg och lastbil, från utlastning i fabrik till leverans på byggarbetsplats.

Självförsörjande transportfordon

Sedan 1967 har vi arbetat med att utveckla våra produkttransporter på ett så optimalt sätt som möjligt. Vi har vår egen vagnpark med liftbilar och kranbilar till vårt förfogande. Våra liftbilar är helt självförsörjande vad gäller lastning och lossning. Bilarna har påbyggda lyft som fälls ut i sidled för att lyfta och lasta flak med betongelement. De påbyggda liftarna gör att vi är oberoende av ytterligare kranar och lyftanordningar på arbetsplatsen. 

Flexiblare leveranser för dig som bygger

Våra element placeras på fristående flak direkt efter tillverkning. De står sedan kvar på samma flak fram till dess att de monteras. Detta gör att vi slipper extra lyft av elementen vid lastning då hela flaket lyfts på lastbilen. Vi kan även leverera till byggarbetsplatsen oberoende av montagetid. Vid leverans lyfter vi av flaket med elementen som sedan står stand by på arbetsplatsen, redo för montage när det bäst passar i byggtid. Är det mycket trångt på en byggarbetsplats går det även att lyfta av enskilda element direkt från bilen. Med våra fordon kan vi anpassa transporterna vilket bidrar till en flexiblare leverans både för oss och för dig som kund.

Transport med tåg har också många fördelar.

Likt transporterna med lastbil får vi även med tåg stora möjligheter till samlastning. Tåg är även miljömässigt ett bra transportalternativ. Våra liftbilar är perfekt anpassade för att lossa och lasta tåg då detta moment alltid sker i sidled. Mer om vårt arbete med tågtransporter finns i artikeln 30 000 mil från Ystad till Umeå.

Säkerhet på vägarna – en viktig del i paketet

Säkerheten vid transport en viktig del av logistikplaneringen. Tillsammans har trion en gedigen kunskap om rådande lagar gällande last och surrning. Bosse är en av våra lastbilschaufförer och Lättklinkerbetongs ögon utåt. Han har kontakten med byggarbetsplatserna i samband med leveranser. ”Vi och våra chaufförer arbetar med säkerheten i flera led. Vi utför alltid riskanalyser inför leveranser till nya byggarbetsplatser innan arbetet påbörjas” förklarar Bosse. ”Det är extra viktigt då vi ibland levererar kvällstid, efter alla gått hem. En möjlighet vi har eftersom vi är självförsörjande och inte beroende av övrig personal på plats.” Utöver analyser genomgår chaufförerna bland annat kurser för att hålla sina YKB* uppdaterade samt arbetar aktivt med dubbel surrning av last, vilket innebär att vi surrar varje last dubbelt än den faktiska vikten.

Med ett helhetskoncept av egen fordonspark, självförsörjande och flexibla leveranser, transporter med lastbilar och tåg och inte minst planerad säkerhet kan vi erbjuda elementtransporter med hög kvalitet till våra kunder.

 

*Yrkeskompetensbevis för yrkesförare

 

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.